Végleges törlés után visszaállítás? Már a Windows is tudja! :D

A Microsoft a Windows 10 a héten kiadott – egy jelentősen továbbfejlesztett tálcát hozó – előzetesének megjelenésével egy időben egy komoly frissítést jelentett be még nyáron kiadott fájlvisszaállító segédprogramjához is. A Windows File Recovery ennek köszönhetően képessé vált az olyan állományok visszanyerésére is, amik eddig végleg elvesztek volna a felhasználók számára.


Eddig ugyanis a segédprogram csak olyan fájlok visszaállításában tudott segíteni, amik egészen frissen kerültek törlésre a gépről – pl. a Lomtár ürítésén keresztül. Ugyanakkor nem tudott mit kezdeni az olyan helyzetekkel, amikor ugyan az adott állományok tartalma még megtalálható volt a lemezen, de a hozzájuk tartozó adminisztratív területek már felülírásra kerültek, a gép rendes működése részeként vagy pl. egy teljes meghajtóformázás miatt.

Az új verzió ugyanakkor bevezet egy ún. “alapos” (extensive) keresési módot az állományok után, amivel ilyen esetekben is lehetséges lehet a fájlok visszaállítása – egészen addig, amíg azok tényleges tartalma is felülírásra nem kerül. Az eljárás ugyanis az egész lemezt átkutatja az adatok után, és azokra jellemző egyedi sajátosságok alapján is képes lesz felismerni és visszaállítani őket, az adminisztratív bejegyzések teljes hiányában is.

A módszer annyira jól működik, hogy még a teljes formázáson átesett kötetekről, sőt, a hardveres vagy szoftveres hiba miatt súlyosan sérült meghajtókról is vissza tudja majd nyerni az azokon korábban tárolt állományokat. A segédprogram egyébként a FAT és NTFS meghajtókkal is elboldogul, ami azt jelenti, hogy az SSD-k és a merevlemezek mellett pl. az SD-kártyákon tárolt adatok visszaállítására is alkalmas lehet majd.

Az egyetlen rossz hír, hogy a Windows File Recovery továbbra is egy parancsori segédprogram maradt – így használata az átlagfelhasználó számára talán kicsit nehézkes lehet. Ugyanakkor ez abból a szempontból érthető, hogy így telepítése és működése kevésbé fog hozzájárulni a törölt adatok felülírásához az olyan esetekben, amikor a felhasználó a rendszermeghajtóról próbál visszanyerni fájlokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük