Kiderült, hogyan is működik egy programozó agya!

Érdekes eredményekről számoltak be a közelmúltban a MIT munkatársai egy olyan kutatással kapcsolatban, amiben azt vizsgálták: miként is működik a fejlesztők agya programozási problémák megoldása közben. Megfigyeléseik ugyanis a jelek szerint cáfolnak több korábbi spekulációt is, amik szerint a programozás az íráshoz, az olvasáshoz vagy éppen a matematikai problémák megoldásához lenne hasonlítható.

A kísérletben a többéves programozási tapasztalattal rendelkező fejlesztőket arra kérték meg, hogy Python, illetve Scratch nyelvekben oldjanak meg különböző programozási feladatokat. Ennek során agyi tevékenységeiket MRI berendezéssel figyelték, majd ezeket végül összevetették más tevékenységek során rögzített hasonló aktivitási térképekkel.

Az eredmények szerint a programozási feladatok megoldása során aktivált agyi régiók szinte semmi átfedést nem mutattak azokkal, amiket a nyelvhasználattal társítottak, és csak részben voltak azonosak a matematikai, logikai feladatok megoldása során aktivizálódó területekkel is. Ehelyett a legaktívabbnak az első és a falcsonti lebeny azon részei tűntek, amiket az agy több különböző információelem egyszerre történő “fejben tartására” használ fel.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy – szemben a korábbi feltételezésekkel – a programozás egy, az említett tevékenységektől teljesen eltérő mentális folyamat eredménye, amiben a logikai-matematikai feladatok, valamint a térbeli navigáció során használt bal, illetve jobboldali agyi régiók egyaránt felhasználásra kerülnek.

Korábban egy másik, hasonló módszerrel végzett vizsgálatban német tudósok még más eredményre jutottak, és ők úgy látták, hogy a programozás inkább a nyelvi képességek, mint sem a matematikai-logikai problémamegoldás során használthoz hasonló aktivitási mintákat mutatott a tesztalanyok agyában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük