Kipróbálható történelem

A Microsoft november végén ünnepelte 35. születésnapját, miután a Microsoft pontosan ennyi idővel ezelőtt, 1985 november 20-án adta ki a rendszer első verzióját. A Windows 1.0 nagyon nem hasonlított mai utódjaira – annyira, hogy nem is grafikus operációs rendszert, hanem szinte csak egy interaktív fájlkezelőt képezett.

Ennek ellenére óriási előrelépést képezett maga idejében, főleg a PC-felhasználók számára, akiknek egészen addig nehezen memorizálható, kriptikus szöveges parancsokat kellett beírniuk olyan egyszerű dolgokhoz is, mint egy fájl átmásolása, egy új könyvtár létrehozása vagy éppen törlése. A Windows 1.0-t ehhez képest egérrel lehetett kezelni, menük voltak benne, a fájlkezelés mellett pedig még számológépet, szövegszerkesztőt, rajzolóprogramot, sőt, pár egyszerű játékot is rejtett.
Windows 1.0Windows 1.0

Ehhez képest meglepő lehet, hogy a rendszer kiadásakor nominálisan ugyanannyiba (99 dollár) került, mint a mai, ezerszer többet tudó Windows legolcsóbb, otthoni kiadása – ha pedig még az inflációt is hozzászámoljuk, kifejezetten drága volt, szerény tudása ellenére is.

Talán ennek is része volt abban, hogy igazán sosem terjedt el, hanem végül csak utódjai: az immár grafikus Windows 2.0, de főleg a valódi párhuzamos végrehajtásra képes Windows 3.0 voltak azok, amik meghódították a felhasználók szívét és a PC-ket, ahol máig őrzik az operációs rendszer-család vezető pozícióját.

Aki szívesen kipróbálná, hogy milyen is volt 35 évvel ezelőtt a Windows első kiadása, az böngészőjében most rendkívül könnyedén megteheti ha ide kattint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük